Cottage

Hoogteverschillen, prominente schoorstenen en het liefst een rieten kap. Dat is een typische Engelse cottage. Het rustieke Engelse landhuis was ooit een tegenreactie op de grauwe fabrieken van de industriële revolutie. Anders dan bij modernistische of kubistische huizen ligt het accent dan ook op ambachtswerk en knusse landelijkheid. En daar gaat het hart van de ontwerpers van Allure Bouw sneller van kloppen.

Brochure aanvragen

Meer inspiratie? Vraag
de gratis brochure aan

Brochure aanvragen

Cottage schetsen

Want hoewel het klinkt als arbeidsintensief, traditioneel bouwen, kunnen we uw cottage met onze unieke prefab-methode snel voor u realiseren. Kom gerust eens langs voor een vrijblijvend gesprek met ons ontwerpteam, dan zetten we de eerste schetsen voor u op papier.

Romantische, rustieke cottage-stijl

Heeft u een mooie kavel in het buitengebied? Laat uw nieuwe woning in landelijke, Engelse stijl bouwen door Allure Bouw. Want niet alleen hebben we de expertise in huis om van uw droomhuis een echt woonhuis te maken, we kunnen u ook ondersteunen op het gebied van vergunningsaanvragen en andere regelzaken. En hoewel een romantische cottage vooral beelden van vroeger opwekt, kunnen we het van alle moderne gemakken en hedendaagse oplossingen voorzien. Bijvoorbeeld met een warmtepomp in de kelder en andere duurzame toepassingen. In een vrijblijvend gesprek geven we u al snel een beeld van de kosten.

Kenmerken Engelse cottage

Een Engelse cottage herkent u aan de volgende kenmerken:

 • Een vlakke gevel van ruwe bakstenen;
 • Geen dakoverstekken;
 • De dakpannen liggen direct op gevelmetselwerk;
 • Er zijn verschillende goothoogtes;
 • De schoorsteen is een prominent deel van de gevel;
 • De voordeur is rijkversierd en/of overkapt;
 • Het metselwerk is zeer gevarieerd;
 • De regenpijpen zijn prominent aanwezig, perfect passend bij het ontwerp;
 • Er is een zogeheten asymmetrische dieptewerking door verspringende indeling.

Variatie op een Engelse cottage: Tudorstijl 

Een alternatief op de landelijke bouwstijl is de knusse tudorstijl. Naast natuurlijke materialen als

 • steen;
 • hout en
 • riet

biedt deze – op landhuizen uit de Engelse Tudor-tijdperk gebaseerde – bouwmethode zinken goten en een robuuste, landelijke, uitstraling. Ook hier vallen de verspringende, asymmetrische delen van het huis op en het stevige afdak boven de voordeur dat een warm welkom symboliseert. Voorwaarde voor een tudorwoning is vaak wel dat uw kavel er ruim genoeg voor is.

Van cottage tot kangoeroewoning

Een cottage is uitermate geschikt voor levensbestendig bouwen. Met een slaapkamer of badkamer op de begane grond kunt u uw wooncomfort voor langere tijd garanderen.

En doordat dit type huis vaak op ruimere, landelijk gelegen kavels gebouwd wordt en van nature ingedeeld is op meerdere individuele vertrekken, is het ideaal als kangoeroewoning of voor mantelzorg. Zo wordt uw cottage een thuishaven voor het hele gezin voor de langere termijn en houdt u uw dierbaren dichtbij u.

Kostenplaatje van uw cottage schetsen 

In een vrijblijvend gesprek zetten onze architecten al snel uw eerste cottage-ideeën om in schetsen. Zo kunnen we ook direct een eerste inschatting van de kosten? maken. U ziet uw landelijke Engelse woning voor uw ogen werkelijkheid worden. En u kunt direct nadenken over verdere invulling van de details. Welke materialen u wilt, hoe de indeling wordt en wat voor ramen u in gedachten had. Dit levert voor ons weer informatie voor de volgende stap in het bouwproces: de ontwerpfase.

Alternatieven voor een Engels landhuis of cottage 

Maar ook voor alternatieve woningtypes en bouwstijlen kunt u bij Allure Bouw terecht. Of u nu een

zoekt, door onze unieke prefab-formule kunnen we nagenoeg ieder huis bouwen. Aan u de keus of u gaat voor volledige kant-en-klaar of casco en welke energievoorzieningen u wilt laten aanbrengen. In ons portfolio vindt u alvast een eerste indruk en zeker verdere inspiratie.

Een goed gesprek over het bouwen van een Engels cottage? We ontvangen u graag, want zo’n beslissing is geen ‘cup of tea’.