Een huis met warmtepomp bouwen

Als u kiest voor nieuwbouw, dan ligt het toepassen van een warmtepomp voor de hand. Immers, sinds 1 juli 2018 is voor nieuw te bouwen woningen de aansluitplicht op het gasnet vervallen. Gasloos bouwen geldt dan ook voor vrijwel elke nieuwe woning die wij opleveren. Verwarming via een warmtepomp wordt dan ook vaak gekozen, mede omdat deze technisch het eenvoudigst is in te passen. Bovendien is een warmtepomp ook kostentechnisch een aantrekkelijk alternatief voor een cv-ketel. Een warmtepomp zorgt voor een constante temperatuur, zowel overdag als ’s nachts.

De warmtepomp in de praktijk

Eerlijk is eerlijk: voor bewoners is een warmtepomp even wennen. Gasneutraal wonen is immers een ander uitgangspunt. Want hoewel de functionaliteit hetzelfde is als met de vertrouwde cv-ketel, werkt een warmtepomp altijd met een boiler. De inhoud van deze boiler bepaalt de beschikbare voorraad warm water. Een belangrijk aandachtspunt in uw keuze voor het type boiler. Onze adviseurs vertellen u graag meer hoe u de inhoud van een warmtepomp kunt laten aansluiten op uw behoefte. In het voortraject bespreken we al met u wat uw (duurzame) wensen op dit gebied zijn.

Varianten in warmtepompen

Er zijn twee varianten: een lucht-water warmtepomp en een water-water warmtepomp. Beide energiebewuste oplossingen bieden verschillende voor- en nadelen. We zetten ze voor u op een rijtje:

  • Lucht-water warmtepomp
    Bij een lucht-water warmtepomp geldt dat de buitenunit op een bepaalde plek aan de buitengevel van de woning moet worden geïnstalleerd. Deze zorgt ervoor dat warmte wordt geproduceerd waarmee de binnenunit de woning kan opwarmen. Eigenlijk werkt deze lucht-water warmtepomp als een ‘omgekeerde koelkast’: koude lucht wordt omgezet in warmte. Hoe kouder het buiten is, hoe meer energie er nodig is. Een lucht-water warmtepomp is goedkoper in aanschaf dan een water-water warmtepomp, de units zijn eenvoudig te installeren. Geluidsoverlast van de buitenunit kan een nadeel zijn. Een lucht-water warmtepomp is relatief duur in gebruik. U kunt een lucht-water warmtepomp ook uitvoeren met de mogelijkheid tot vloerkoeling. Hierdoor kunt u in de warme zomerperiode uw woning heerlijk koel maken. Een nadeel is dat er bij vloerkoeling meer energie verbruikt wordt dan bij een water-water warmtepomp.

  • Water-water warmtepomp
    Een water-water warmtepomp heeft als voordeel dat er geen buitenunit nodig is en u dus geluidsoverlast voorkomt. Een ander voordeel is het lagere energieverbruik ten opzichte van een lucht-water warmtepomp, dat geldt zowel voor koeling als voor verwarming. Het nadeel is dat de aanschafkosten flink hoger zijn dan bij een lucht-water warmtepomp. Er moet bovendien een bron geboord worden en dat is niet op elke plek mogelijk vanwege de bodemsamenstelling.Voor beide types warmtepompen geldt dat in elke ruimte de temperatuur apart kan worden ingesteld. Dat betekent dat er per ruimte een separate thermostaat geplaatst zal worden.

Warmtepomp in het ontwerp van uw woning

Gasloos bouwen is de nieuwe standaard. In het ontwerp houden we dan ook al rekening met de keuze voor een warmtepomp en de plaats van de boiler en eventuele buitenunit. Vanwege het gewicht en de bereikbaarheid wordt de installatie bij voorkeur op de begane grond geplaatst.

Een algemeen voordeel van een warmtepomp is dat u geen kosten meer heeft voor gas en een gasaansluiting. Uiteraard zal uw elektriciteitsverbruik stijgen.

Een woning met een warmtepomp wordt daarom altijd aangevuld met zonnepanelen. Zo bent u voor een groot deel zelfvoorzienend in uw elektriciteitsverbruik en bespaart u op de energiekosten. Een milieuvriendelijke oplossing, u stoot minder CO2-uit en kunt wellicht gebruikmaken van verschillende subsidieregelingen om de kosten te drukken.

Meer weten over het bouwen van een huis met een warmtepomp? Maak een vrijblijvende afspraak met een van onze adviseurs.