Wat is passief bouwen?

Steeds meer mensen kiezen ervoor hun nieuwe woning passief te laten bouwen. Passief bouwen heeft als uitgangspunt dat de woning een minimaal warmteverlies heeft. Door optimaal gebruik te maken van bestaande warmtebronnen zoals de zon kan een woning ‘passief’  functioneren. In een passieve woning wordt dan ook optimaal gebruik gemaakt van isolatie, is er een grote luchtdichtheid en warmteterugwinning via de ventilatiesystemen.

We bouwen deze woning met minimale installaties. Het huis maakt optimaal gebruik van zonne-energie en interne warmtebronnen. De temperatuur is vrijwel constant, dus: passief!

Brochure aanvragen

Meer inspiratie? Vraag
de gratis brochure aan

Brochure aanvragen

Passief bouwen schetsen

In een passief gebouwd huis is extreem weinig warmte nodig. Deze bouwmethode is geschikt voor elk woningtype. Of u nu kiest voor bijvoorbeeld een villa , een notariswoning of een herenhuis. Voor de opwarming van de woning gebruiken we veelal zonlicht. Een passief gebouwd huis heeft een extra goed geïsoleerde buitenzijde – de ‘jas’ van de woning – en is o.a. voorzien van driedubbel glas, het zogeheten ‘triple glas’. We kunnen passief bouwen met vrijwel alle gewenste materialen.

Passief huis (laten) bouwen

 In de ‘schil’ van uw huis passen we minerale isolatiematerialen toe, zoals:

glaswol (gemaakt uit glasscherven);
steenwol (vulkanisch gesteente met organisch bindmiddel);
perliet (korrels vulkanisch glas met ingesloten luchtbelletjes);
vermiculiet (brandwerende en isolerende korrels van kleimineraal)
cellulair glas (een mengsel van glasafval en mineralen),
etc.

Daarbij kunt u kiezen voor een ademende (damdiffusie open) of niet-ademende variant.

Als u een passief gebouwd huis gaat bewonen, dan kiest u voor duurzaam en een gezond binnenklimaat. Dat betekent dat u geniet van een thermisch comfortabel en zeer goed geïsoleerd huis met optimale kierdichting. Tochtvrij dus. Er is uiteraard een goede balans in ventilatie met o.a. koolstoffilters en warmteterugwinning, om eventuele vochtproblemen te voorkomen.

Het ventilatiesysteem brengt steeds evenveel verse lucht in als het vuile lucht afzuigt. Zo kan de warmte van de verwarmde binnenlucht in het stookseizoen overdragen worden aan binnenkomende frisse buitenlucht.

Passief bouwen – de kostprijs en de modellen

Om de kostprijs voor het passief bouwen van uw huis te bepalen, zijn meerdere factoren van belang. Dat begint natuurlijk bij de grootte en de vorm van uw kavel. We maken zoveel mogelijk gebruik van de elementen, dus de zonligging is belangrijk. Passief bouwen is overigens niet per definitie duurder. Bij de totale kosten kijken we immers ook naar het te verwachten onderhoud en de prijs voor het vervangen van bepaalde installaties in de toekomst.

Elk huis kunnen we passief bouwen, ongeacht de bouwstijl zoals:

Passief bouwen: de details

Hoe uw droomhuis er uiteindelijk uit komt te zien, is natuurlijk spannend. Uiteraard dient u keuzes te maken en is een en ander ook afhankelijk van de verschillende woningeigenschappen die u aanspreken. U heeft ongetwijfeld al bepaalde ideeën of misschien zelfs al een eigen ontwerp van de contouren van uw woning, deel ze met onze ontwerpers!

Ter inspiratie:

  • Een passief gebouwd huis heeft vaak grote ramen aan de zuidkant en kleine ramen aan de noordkant. In het zuiden staat de zon in de winter immers veel lager aan de hemel dan in de zomer. De winterzon kan zo gemakkelijk binnenkomen. Ongewenste zomerzon wordt gemakkelijk buiten gehouden door slimme zonwering.
  • Kamers waarin warmte gewenst is – zoals een woonkamer of kinderkamer – liggen zoveel mogelijk aan de zuidkant.
  • Andere ruimtes, zoals keuken, berging, garage etc. produceren warmte c.q. hebben geen warmte nodig en worden daarom veelal aan de noordkant getekend.
  • De woning is uiteraard gasloos, voorzien van een warmtepomp en zonnepanelen.
  • Voor de verwarming zijn er ook alternatieven mogelijk, bijvoorbeeld een zogeheten pelletkachel.

De ontwikkelingen rondom passief bouwen houden nooit op. Uiteraard mag u van Allure Bouw verwachten dat wij deze op de voet volgen en u op maat adviseren. We denken vanaf uw allereerste idee en schetsidee met u mee en ook na de oplevering van uw huis mag u op onze expertise rekenen.

Onze adviseurs nodigen u graag uit voor een eerste schets en indruk van de mogelijkheden van passief bouwen.