Bouwkavel

De bouw van een nieuwe woning begint natuurlijk met het nemen van een optie of de aankoop van een bouwkavel. Een bepalende keuze. Want ‘thuisvoelen’ begint met een goed gevoel bij de locatie. Daarom geven wij u graag wat tips om de juiste beslissing te kunnen nemen.

Bouwkavel kopen

U kunt op verschillende manieren een bouwkavel ‘bemachtigen’ om uw nieuwe huis op te laten bouwen. Dat kan bijvoorbeeld bij uw gemeente, een makelaar of projectontwikkelaar. Meestal komt bouwgrond in delen (fasen of tranches) ter beschikking bij een nieuwbouwproject. Bouwgrond wordt soms ook door particulieren te koop aangeboden. Deze en andere online kavels vindt u bijvoorbeeld via de websites Funda.nl, Bouwkavelsonline.nl of op onze eigen site. Het is belangrijk dat dergelijke partijen op de hoogte zijn van uw bouwplannen. Laat dus weten dat u graag grond wilt kopen. Schrijf u in voor zowel bouwprojecten als individuele kavels en maak uw wensen kenbaar. U zult de term ‘vrije kavels’ wellicht ook ooit gehoord hebben. Dat zijn stukken bouwgrond die de overheid beschikbaar stelt om een nieuwbouwwoning op te bouwen.

Locatie bouwkavel

Bij de keuze voor een bouwkavel is de locatie de allerbelangrijkste afweging. Natuurlijk kijkt u naar de stand van de kavel, de grootte, de zon, schaduw, etc. maar minstens zo belangrijk zijn de straat en de wijk waarin uw toekomstige woning komt. Verder zijn de volgende zaken belangrijk:

  • Allereerst dient u uit te zoeken of de bodem waarop u wilt laten bouwen, geschikt en schoon is. Het bouwen op bijvoorbeeld landbouwgrond of veengrond brengt specifieke uitdagingen met zich mee. Zonder een bodemgeschiktheidsverklaring – ook wel ‘schoongrondverklaring’ wordt er geen bouwvergunning. In deze stap – en uiteraard ook in het verdere traject – mag u rekenen op onze ondersteuning. Ons team zoekt een en ander graag voor u uit.
  • Hoe is de buurt ingericht?
  • Zijn er voldoende voorzieningen die passen bij u en uw toekomstplannen? Denk daarbij aan de nabijheid van scholen, sportverenigingen, winkels, etc.
  • Ook de (toekomstige) infrastructuur is essentieel voor uw woongenot.
  • Zijn de buurt en de straat goed bereikbaar per auto, fiets en met het openbaar vervoer?
  • En op de korte termijn: is de locatie goed bereikbaar voor bouwverkeer? Dit is zeker voor kavels in het buitengebied of reeds bebouwde omgeving een belangrijk aandachtspunt.
  • Verder is het belangrijk dat u checkt of er een rioolaansluiting en nutsvoorziening (mogelijk) is, zeker in het buitengebied.

Vanzelfsprekend maakt u een eigen afweging in wat voor u de doorslag geeft.

Kavel op bebouwde grond

Mogelijk heeft u een kavel gekocht waarop zich nog een bouwwerk bevindt. U bent mogelijk gevallen voor de prachtige locatie of u heeft dierbare herinneringen aan deze plek. Hoe geweldig zou het zijn daar uw ideale huis te bouwen! Natuurlijk helpen we u graag deze droom te verwezenlijken. Maar we zijn er ook om met u mee te denken en realistisch de verwachtingen af te stemmen.

Daarom geven we u bij bebouwde grond wat extra tips, zoals: houd rekening met extra kosten voor het slopen, afvoeren van bouwafval, eventuele asbestsanering, etc. Ook is het van belang vooraf goed te onderzoeken of de grond eventueel vervuild is. Onze specialisten hebben vaker met dit bijltje gehakt. Als u gebruik maakt van een zogeheten ‘rood-voor-roodregeling’ gelden overigens weer andere regels. Deze bepaling maakt het mogelijk om een nieuwe woning in het landelijk gebied te bouwen. In ruil daarvoor moet o.a. een aanzienlijke oppervlakte aan schuren gesloopt worden.

Financieren bouwkavel

Er zijn verschillende mogelijkheden om uw bouwkavel te financieren. Uw bank of hypotheekadviseur kan u hierover nader informeren.

De bouwkavel en dan…

Als al deze zaken zijn geregeld, kunt u zich richten op de volgende stappen: het ontwerpen van uw woning, de bouwtekeningen, de kosten en natuurlijk de keuzes voor het woningtype. Droomt u van een landhuis of bent u op zoek naar een bungalow, notariswoning of wellicht een bedrijfswoning? Bij Allure Bouw bouwen we graag uw droomhuis op de kavel die u met veel zorg heeft gekozen.