Kangoeroewoning bouwen

De vraag naar het bouwen van ‘kangoeroewoningen’ neemt toe. Er zijn verschillende redenen waarom u zou kiezen voor een mantelzorg- of kangoeroewoning. Dat kan zijn omdat u wilt zorgen voor een zieke of hulpbehoevende ouder, maar ook om zo lang mogelijk zelfstandig te kunnen blijven wonen. Immers, ons zorgstelsel is niet ingericht op de snelle vergrijzing. Verpleeg- en verzorgingshuizen zitten behoorlijk vol en er wordt (nog steeds) bezuinigd op zorg. Daarom stimuleert de overheid ouderen om langer zelfstandig te blijven wonen. Levensloopbestendig bouwen is dus het devies!

Brochure aanvragen

Meer inspiratie? Vraag
de gratis brochure aan

Brochure aanvragen

Kangoeroewoning schetsen

In een op maat gebouwde kangoeroewoning kunnen ouderen bij hun (klein)kinderen wonen en toch voldoende privacy hebben. Meerdere gezinnen onder één dak en toch zelfstandig met zijn/haar privacy. Mantelzorg is altijd in de buurt en bovendien kunnen de senioren op hun beurt weer iets betekenen voor hun (klein)kinderen. Het mes snijdt dus aan twee kanten. Kortom, samen onder één dak voor elkaar zorgen!

Mantelzorgwoning bouwen, waar let je op?

Echter, mantelzorg, aanleunwoning, kangoeroewoning, hoe het ook genoemd wordt: ook in andere situaties kunnen dit type huizen praktische oplossingen bieden. Denk bijvoorbeeld aan gezinnen waarin een kind of ouder ziek is of om welke reden dan ook extra hulp nodig heeft. Bepaal dus vooraf goed – voor zover mogelijk – de (toekomstige) zorgvraag en stem uw plannen daarop af. Maak samen een eerste ruwe schets, en onze adviseurs helpen u graag verder. De eerste stap naar het daadwerkelijk bouwen!

Bij het ontwerp van een kangoeroe- of mantelzorgwoning gaan we vanzelfsprekend met alle partijen om tafel. Wat is ieders behoefte? Welke (zorg)ontwikkelingen verwacht u in de toekomst? Bedenk dat u het ook prettig en gezellig moet vinden om dichterbij (en met) elkaar te wonen en te leven. Het woongenot van alle bewoners staat voorop.

De kangoeroewoning financieel en juridisch

Er zijn overigens tal van financiële constructies, zoals een familiehypotheek en het gebruik van een erfenis voor de financiering van de kangoeroewoning. Het is zinvol eigendomsverklaringen (koopt u de woning samen?) vast te laten vastleggen door een notaris. U kunt een mantelzorg- of kangoeroewoning als één huis laten inschrijven in het kadaster, met gemeentelijke toestemming van verhuur van de tweede inpandige woning. Onze adviseurs verwijzen u hiervoor graag door naar een betrouwbare financiële of juridische expert. Ook checken zij voor u bij uw gemeente met welke vergunningen u rekening moet houden bij het bouwen van een kangoeroewoning.

Voor- en nadelen van kangoeroewonen

Overweeg vooraf samen de voor- en nadelen van een mantelzorg- of kangoeroewoning:

De voordelen:

 • U kunt de bouwkosten delen
 • Als u eenmaal woont, kunt u ook verschillende praktische kosten delen
 • De oudere generatie kan zorgen voor de opvang van (klein)kinderen en huisdieren
 • De jongere generatie kan klussen doen voor de ouderen, een oogje in het zeil houden en als mantelzorger fungeren

Natuurlijk kleven er ook nadelen aan het kangoeroewonen:

 • U heeft minder privacy
 • Een familieruzie kan altijd voorkomen. Maak vooraf afspraken en stem verwachtingen af.

Kosten om uw kangoeroewoning te bouwen

Ook een kangoeroewoning bouwen we volledig volgens uw eigen wensen met ons unieke prefab bouwsysteem. Volledig voorbereid in onze fabrieken en snel wind- en waterdicht op de bouwplaats. Extra dikke binnenwanden van 10 cm zorgen bovendien voor extra privacy en geluidsabsorptie. Of u nu kiest voor een moderne, klassieke of jaren 30-stijl.

Duurzame kangoeroewoning 

Mogelijk wilt u bij uw nieuw te bouwen woning zo duurzaam mogelijk te werk gaan. Zo gaan we bij nieuwbouw al vanzelfsprekend uit van gasloos bouwen. Ook daarin zijn we u graag van dienst. Kom eens vrijblijvend langs voor een goed gesprek over bijvoorbeeld:

 • Energieneutraal bouwen
 • Eco-oplossingen en energiebewust bouwen en wonen
 • Een warmtepomp
 • Zelfvoorzienend in energie en ‘nul-op-de-meter’
 • etc.

Bij Allure Bouw hebben we volop ervaring in het bouwen van o.a. levensloopbestendige huizen, seniorenwoningen en kangoeroewoningen. Maak gebruik van onze ervaringen en praktische tips! U bent van harte welkom voor een vrijblijvend gesprek over de (bouw)mogelijkheden. Ook nodigen we u graag uit om tijdens een open dag eens kennis te maken met bewoners van een door ons gebouwde (kangoeroe)woning.